Neus Sala. El Museu Íntim

Biografia

SANT LLORENÇ D’HORTONS, 3 DE NOVEMBRE DE 1920 MARTORELL, 16 DE NOVEMBRE DE 2012

Filla d’Amadeu (Cardona, 10/01/1889) i Dolors (Sant Joan de Biosca, 06/01/1884). En casar-se els pares el 23 d’abril de 1916, es van instal·lar a Manresa on va néixer el seu germà gran, Paulí, el 28 de juny de 1917. Després van anar a viure a Sant Llorenç d’Hortons, on el pare va trobar feina i on va néixer la Neus. La família s’hi va estar un parell d’anys fins que es va traslladar a Martorell, on el pare va construir una casa a la carretera de Piera. Aquí va néixer el seu germà petit, Joan, el 22 d’abril de 1923.

La guerra civil la va marcar: mort i misèria. El seu germà gran, Paulí, es va incorporar el 1936 com a voluntari a la columna Jaume Graells. Va lluitar al front d’Aragó i va morir a Vallfogona de Balaguer, el 24 de maig de 1938. Durant la guerra també va perdre un oncle i un cosí germà. Casa seva va ser saquejada per les tropes italianes amb l’entrada dels nacionals a Martorell i la família es va haver de refugiar a la vinya.

Va anar poc a l’escola i abans dels 14 anys ja treballava. Li agradava el ball, el ballet, l’òpera, el teatre, la sarsuela, la música, la poesia, el dibuix, la pintura, …. Li agradava llegir i aprendre, i considerava que tenia bona memòria.

A Martorell, Jaume Ribas li va ensenyar solfeig i piano. També va anar a fer classes a Barcelona amb Pepita Paulet.

A Martorell va crear l’Agrupación Artística Benéfica Mari Nieves Sala des d’on es dedicava a promoure actuacions, recitals, concerts, etc..

Es va casar el 30 de gener de 1955 a l’església parroquial de Santa Maria de Martorell amb Josep Canet Puigmartí, un pagès natural de Monistrol de Calders, més gran que ella. El 31 de juliol de 1956, va néixer el seu únic fill, Feliu. Va enviudar l’any 1969. Deus anys més tard es va casar per segona vegada amb Simeó Porqueres Nebot, també vidu, natural de la Morera de Montsant. Van viure a Barcelona fins que es van separar el 1982. La Neus va tornar a Martorell, al pis de la carretera de Piera, no gaire lluny d’on residia el seu germà petit. Joan va morir el 4 de gener de 1995. El seu fill Feliu, a qui no veia des de feia uns cinc anys, va morir d’accident l’any 2003.

El març de 1996, els Amics de l’Art van promoure una exposició de la Neus a L’Enrajolada. Els darrers anys de la seva vida els va passar en una residència. Va morir amb 92 anys deixant rere seu dos museus íntims que avui podem visitar virtualment a www.espaineussala.com.