Neus Sala. El Museu Íntim

El Projecte

ESPAI OUTSIDER NEUS SALA (MARTORELL)
Com fan tots els artistes, i amb més força els outsiders, a través de la producció creativa la Neus Sala representa el seu món intern, i ho fa en un entorn quotidià i íntim: a casa seva. Visitar la vivenda de la Neus és entrar en el seu univers simbòlic.

L’espai outsider Neus Sala inclou la visita virtual als dos habitatges que l’artista va llegà a l’Ajuntament de Martorell per a ús social: el seu pis a la carretera de Piera i el que havia estat del seu germà a l’avinguda Germans Martí.

Ambdues vivendes compleixen els requisits per poder-les considerar com a espais outsiders: es tracta de la materialització d’un imaginari individual, de l’expressió d’un microcosmos particular, creat per una sola persona i basat en el reciclatge i en unes regles constructives pròpies que es segueixen de manera coherent. L’obra segueix un model cultural en el seu inici (el del col·leccionisme) i va creixent i madurant pròpiament des dels impulsos interns i el llenguatge personal de la seva creadora.

El fet de desenvolupar l’acció artística en l’interior dels pisos podria traslluir una protecció, un aïllament, i també una manera de reorganitzar-se quan és necessari, d’enfrontar-se al món que trontolla, i de reinventar-se i valorar-se un mateix si se sent que l’exterior no ens entén. A través d’aquest treball meticulós i solitari, decorant objectes domèstics, brodant coixins, escrivint poesia…, es poden omplir solituds, buits interns.

La Neus Sala viu inspirada per l’esperit col·leccionista tan manifest a Martorell en els seus museus, i deixa fluir el desig de crear-ne un altre a casa seva. Va conformant una mena de gabinet de curiositats, centrat en un principi en una col·lecció de fòssils, la base del seu museu, a la carretera de Piera, qui sap si amb un cert esperit enciclopèdic. La col·lecció creixerà (diversificant-se com es pot veure després), envairà la vivenda, per acabar arrelant-se d’una manera orgànica en tots els racons i fonent-se amb l’espai quotidià, amb les parets, amb els objectes…

L’obra de la Neus Sala evolucionarà del col·leccionisme cap una acció artística especialment enfocada en la decoració de tot tipus d’envasos, sempre reciclats. A l’avinguda Germans Martí, en una intervenció posterior a la seva vivenda habitual, amb acolorits i vistosos motius florals la Neus Sala conquerirà parets i mobles, i exposarà sobre la majoria d’ells i en nombroses prestatgeries una quantitat ingent d’envasos decorats; els conceptes de col·leccionisme i de reciclatge continuaran implícits en aquests objectes quotidians, però es destinaran a un nou ús, creatiu i estètic.

La Neus Sala va desenvolupar un llenguatge propi, amb una semàntica i una sintaxi personals, vehicles d’una expressió que la comunicava amb ella mateixa i també amb tots aquells que visitessin casa seva. Així doncs, la creació outsider és un art intern, del tot compromès amb un mateix.

Els espais o entorns outsiders, per ser fruit d’una idea molt personal, no solen tenir continuïtat una vegada l’artista mor: l’obra es degrada, es perd en l’oblit o es destrueix. No és el cas de la Neus Sala: malgrat ja no existeixen els dos habitatges originals, gràcies a la seva generositat i també, en especial, a l’interès i al reconeixement de l’Ajuntament de Martorell, s’ha fet possible estudiar, posar en valor, difondre i gaudir d’un dels pocs espais outsiders coneguts al nostre territori.

Encara que la visita virtual a aquest espai outsider s’estructuri per separat en els dos espais (Piera i Germans Martí) i també per estances seguint la seva estructura original, i se n’hagin destacat i descrit alguns elements, cada paret, cada moble, cada objecte de la col·lecció forma sens dubte un tot: el museu íntim de la Neus Sala.